Szakdolgozati lehetőségek

Képzési szint: BSc szakdolgozati téma
Képzési szintsort descending Body
BSc szakdolgozati téma Az élet keletkezése: RNS Világ

Az RNS molekula információtárolóként és enzimként is működhet. Monomerjeinek prebiotikus jelenléte és a lánc kialakulása jobbára igazolt. A mesterségesen evolválódott RNS enzimek funkcionális sokszínűsége arra utal, hogy egy gazdag metabolizmus is megvalósítható pusztán RNS enzimekkel. A RNS-nek és az RNS monomerből származtatható koenzimek (ATP, CoA, NAD, stb.) metabolizmusban betöltött kulcs szerepe sejtet egy "RNS" világot. Egyes RNS-re ható fehérje enzimek ősisége arra utal, hogy az utolsó közös ős RNS genommal rendelkezett.

BSc szakdolgozati téma RNS enzimek

Az RNS enzimekről (ribozimokról) egyre többet tudunk. A természetben előforduló ribozimokat (HDV, kalapácsfej, hajtűkanyar, I és II csoportbeli intronok, RNáz P, VS ribozim) igen jól ismerjük, hatásmechanizmusok, másodlagos szerkezetük ismert. Egyre nagyobb számban, mesterségesen evolválódott ribozimok is léteznek, amelyek a legkülönbözőbb kémiai folyamatot képesek katalizálni.

BSc szakdolgozati téma Állati együttműködés: Elmélet és megfigyelések

Az együttműködés igen elterjedt az élővilágban. A szülői gondoskodás, a közös vadászat, a territórium védelem, a ragadozók figyelése példázzák az ilyen viselkedést. Az legelterjedtebben alkalmazott modellcsalád az együttműködés vizsgálatára a játékelmélet. A szakdolgozatban a játékelmélet alapjait és az ehhez kapcsolható megfigyeléseket kell összegeznie a szakdolgozónak. Fontos, hogy a szakdolgozatban az elmélet mellett a kísérletes/megfigyeléses tanulmányok is helyet kapjanak. Így a szakdolgozó a modellek alkalmazhatóságával is megismerkedik.

BSc szakdolgozati téma Ember és evolúció

Az ember és evolúció témakör lefedi az ember evoúcióját és az ember és környezetének koevolúcióját. Az élőlények részéről ide tartoznak a háziasítások, növénynemesítés, az urbanizáció keltette új élőhelyhez való adaptáció vagy a környezetváltozás káros evolúciós hatásai. Az ember részéről a recens evolúciós változásokat vizsgálhatjuk, főleg a társadalmi változások evolúciós aspektusait.