Szakdolgozati lehetőségek

Képzési szint: BSc szakdolgozati téma
Képzési szintsort descending Body
BSc szakdolgozati téma Ember és evolúció

Az ember és evolúció témakör lefedi az ember evoúcióját és az ember és környezetének koevolúcióját. Az élőlények részéről ide tartoznak a háziasítások, növénynemesítés, az urbanizáció keltette új élőhelyhez való adaptáció vagy a környezetváltozás káros evolúciós hatásai. Az ember részéről a recens evolúciós változásokat vizsgálhatjuk, főleg a társadalmi változások evolúciós aspektusait.

BSc szakdolgozati téma Az élet keletkezése: RNS Világ

Az RNS molekula információtárolóként és enzimként is működhet. Monomerjeinek prebiotikus jelenléte és a lánc kialakulása jobbára igazolt. A mesterségesen evolválódott RNS enzimek funkcionális sokszínűsége arra utal, hogy egy gazdag metabolizmus is megvalósítható pusztán RNS enzimekkel. A RNS-nek és az RNS monomerből származtatható koenzimek (ATP, CoA, NAD, stb.) metabolizmusban betöltött kulcs szerepe sejtet egy "RNS" világot. Egyes RNS-re ható fehérje enzimek ősisége arra utal, hogy az utolsó közös ős RNS genommal rendelkezett.

BSc szakdolgozati téma RNS enzimek

Az RNS enzimekről (ribozimokról) egyre többet tudunk. A természetben előforduló ribozimokat (HDV, kalapácsfej, hajtűkanyar, I és II csoportbeli intronok, RNáz P, VS ribozim) igen jól ismerjük, hatásmechanizmusok, másodlagos szerkezetük ismert. Egyre nagyobb számban, mesterségesen evolválódott ribozimok is léteznek, amelyek a legkülönbözőbb kémiai folyamatot képesek katalizálni.

BSc szakdolgozati téma Állati együttműködés: Elmélet és megfigyelések

Az együttműködés igen elterjedt az élővilágban. A szülői gondoskodás, a közös vadászat, a territórium védelem, a ragadozók figyelése példázzák az ilyen viselkedést. Az legelterjedtebben alkalmazott modellcsalád az együttműködés vizsgálatára a játékelmélet. A szakdolgozatban a játékelmélet alapjait és az ehhez kapcsolható megfigyeléseket kell összegeznie a szakdolgozónak. Fontos, hogy a szakdolgozatban az elmélet mellett a kísérletes/megfigyeléses tanulmányok is helyet kapjanak. Így a szakdolgozó a modellek alkalmazhatóságával is megismerkedik.