LUCA napi előadás - A genetikai kód evolúciójának nyomában Kun Ádámmal

 
A LUCA, azaz Last Universal Common Ancestor a legrégebbi olyan élőlény, ami minden ma élő élőlénynek az őse. Egy biológus humorral élve, a Lucák névnapján, december 13-án, nem csak Luca nevű ismerőseinket szoktuk felköszönteni, de szívesen mesélünk a LUCA-ról nem csak Lucáknak. 
Idén a hagyományos LUCA napi előadást Kun Ádám evolúcióbiológus, tanszékünk oktatója fogja tartani. A járványra való tekintettel online lehet meghallgatni az előadást, illetve utána kérdezni Ádámtól. 

A genetikai kód evolúciójának nyomában
2021. december 13. 18.00. 
A genetikai kód köti össze a DNS-ben tárolt genetikai információt a fehérjék világával. Ez a fordítás (transzláció) egy összetett és sok RNS-t és fehérjét igénylő folyamat, amely evolúciója így nehezen magyarázható. Nem ugorhatott elő a semmiből. Az evolúciójával kapcsolatos elgondolások viszont zömében a szerkezetére összpontosítottak: a blokkszerkezetére, az egymáshoz közel álló kodonok és az általuk kódolt aminosavak hasonlóságára, a mutációk lehetséges hatásaira. A genetikai kód egyszerűbb kódtáblával indult, és lassan épülhetett fel a ma ismert formájára, amiben 20 (vagy több) aminosavak kódol. Az előadásban röviden ismertetem a legfontosabb elméleteket, de nem rejtem el a fehér foltokat sem, amelyek ismereteink szövetén még vannak.
 
További információ: https://fb.me/e/2hPepj7es