LUCA napi előadás - A genetikai kód evolúciójának nyomában Kun Ádámmal

 
A LUCA, azaz Last Universal Common Ancestor a legrégebbi olyan élőlény, ami minden ma élő élőlénynek az őse. Egy biológus humorral élve, a Lucák névnapján, december 13-án, nem csak Luca nevű ismerőseinket szoktuk felköszönteni, de szívesen mesélünk a LUCA-ról nem csak Lucáknak. 
Idén a hagyományos LUCA napi előadást Kun Ádám evolúcióbiológus, tanszékünk oktatója fogja tartani. A járványra való tekintettel online lehet meghallgatni az előadást, illetve utána kérdezni Ádámtól. 

Ökológus Tea - április 2.

Halálos életmentők: állati mérgek terápiás célú felhasználása

Az előadásban arról lesz szó, hogy a természet leghalálosabb állatainak (kígyók, skorpiók, pókok és társaik) mérgéből előállított gyógyszerek miként járulhatnak hozzá emberek millióinak életének megmentéséhez. A gyógyszerész végzettségű Takács Zoltán különböző hatóanyagok állati mérgekből történő előállítására specializálódott. A pilóta, a búvár és a többszörös kígyómarások túlélője 191 országban járt és előadásában elmeséli, hogy hogyan lett gyerekkora óta a mérges állatok megszállottja, emellett betekinthetünk ebbe a különösen veszélyes hivatásba.

Ha Téged is érdekelnek a mérges állatok és a mérgek felhasználása, gyere el egy izgalmas előadásra!

TAKÁCS ZOLTÁN
ELŐADÁSA

Időpont: 2019.04.02. kedd, 17:00
Helyszín: Egyed László terem (Déli tömb, 7. emelet, 7.206)
Az Ökológus Tea honlapja és további programjai: https://sites.google.com/site/okologustea/
Várnak minden érdeklődőt a szervezők: Oborny Beáta és Czuppon Bálint
ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék

Ökológus Tea - március 12.

Kedves Mindenki!

A következő Ökológus Tea alkalmával Czuppon Bálint (ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tsz.) tart előadást a következő címmel:

Növényi ragadozás - a rovaremésztő növények világa

Boldog Új Évet!

Boldog és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánunk!

Ökológus Tea - 2018. december 4.

A következő Ökológus Tea alkalmával Dr. Hajdu Zsanett (biológus, farmakognaszta; Szegedi Tudományegyetem) tart előadást a következő címmel:

A trópusok ajándékai: hogyan kutassunk Amazóniában?

Dr. Hajdu Zsanett biológusként végzett, majd idegrendszerre ható gyógynövények hatóanyagainak kutatásából doktorált a szegedi Gyógyszerésztudományi Karon. Még hallgató korában önálló kutatóutat szervezett két társával Bolíviába, ahol két évig élt andoki és amazóniai indiánok között. Egy amazóniai faluban végzett egy gyógynövénykutatást, amiből a diplomamunkáját is elkészítette. 2015-ben Nemzeti Kiválóság Díjat kapott tudományos és ismeretterjesztő munkája elismeréseként. 2016-ban egy Costa Rica-i őserdei kutató-oktatóközpontban tanított etnobiológiát, majd megjelent  A trópusok ajándékai - Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között című könyve. Utána olvasói kérésre készítette el a “Hogyan valósítsunk meg kutatóutat a Föld túloldalán?” című online kurzust. Jelenleg tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozik szerte hazánkban. A vetített képes előadáson az előadó személyes kalandjain, az indiánok, a helyi gyógynövények, a terepmunka bemutatásán keresztül adja át tapasztalatait. A jelenlévők azt is megtudhatják, hogy az amazóniai tradicionális orvoslás gyökereitől hogyan juthatunk el a növényi hatóanyag alapú készítmények fejlesztéséig.

Az előadás helye:  ELTE Lágymányosi Déli Tömb, Dudich Endre-terem 0.817
Időpontja: 2018. december 4. 16 óra.

Minden érdeklődőt szívesen látunk!
Oborny Beáta és Czuppon Bálint

Klímaváltozás és vegetáció: mit mutatnak a terepi kísérletek?

Klímaváltozás és vegetáció: mit mutatnak a terepi kísérletek?” címmel Kröel-Dulay Gyuri fog előadást tartani a Szupra Klub szervezésében.
Helyszín és időpont: október 16. (kedd), 16:00-17:30, D 0-817 (Dudich Endre terem).
A kb. 45 perces előadás után kötetlen beszélgetést tervezünk.

2018/2019 őszi félév

Kedves Hallgatók!

Köszöntünk mindenkit a 2018/2019 őszi félévében!

Ökológus tea - 2017. március 19.

A következő Ökológus Tea alkalmával Padisák Judit (Pannon Egyetem, Limnológiai Intézeti Tanszék) tart előadást a következő címmel:

A fitoplankton ökölógia négy oszlopa - de főleg az első

Az előadás helye: ELTE Lágymányosi Déli Tömb, földszint 0.311 terem.
Időpontja: március 19, 12 óra.

Minden érdeklődőt szívesen látunk!
Oborny Beáta

Kalapos Tibor Apáczai Csere János-díjas

Kalapos Tibor, az tanszékünk egyetemi docense, kiemelkedő hatású oktatási-nevelési munkájáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként Apáczai Csere János-díjat vehetett át a pedagógusnap alkalmából szervezett ünnepségen a Zeneakadémián 2017. június 1-jén.

 

Meghívó MSc/BSc védésre

MEGHÍVÓ

Az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékén 2017. június 19-én tartjuk a szakdolgozatok nyilvános védését, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus Déli Tömb (Pázmány Péter sétány 1/C) 7. emelet 7.501-es terem (Növényrendszertani Gyakorló).

Program

Pages

Subscribe to Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék RSS